Filmovi

Nedavno mi je pala napamet ideja da ponovo pogledam četiri filma koja su mi se prilikom prvog gledanja jako svidjela a zajednička im je romantična tematika i vizualna raskoš.
Prvi od njih zove se Kao voda za čokoladu a snimljen je 1992 prema odličnoj knjizi Laure Esquivel koja je napisala i scenarij. Radnja se odvija početkom dvadesetog stoljeća u Meksiku. Tita i Pedro su zaljubljeni jedno u drugo, no tradicija nalaže da se Tita kao najmlađa kćerka u obitelji ne smije udati pa se Pedro oženi njezinom sestrom...pogledajte trailer ovdje.
Drugi film je Monsunsko vjenčanje (2002) indijske redateljice Mire Nair. Radnja prati širu obitelj tijekom vjenčanja Aditi, koja nakon prekida dugogodišnje veze sa strarijim i oženjenim muškarcem pristaje na dogovoreni brak. Trailer

Treći film je rad redateljice Fine Torres iz 2000 a originalni naziv mu je Woman on top (ne znam kako je kod nas preveden). Brazilska kuharica i vlasnica restorana nakon muževe prevare odlazi u Ameriku te bude angažirana u kuharskoj TV emisiji. Muž je uspije pronaći i dokazati joj svoju ljubav...trailer
I na kraju, Sjećanja jedne gejše, snimljen 2005 prema knjizi Arthura  Goldena.
Film prati život gejše Sayuri u predratnom Japanu...Trailer

Ako ste gledali, jesu li vam se svidjeli?


4 comments:

  1. Sjećanja jedne gejše je super film i knjiga i Kao voda za čokoladu mislim da sam isto gledala, davno...Druga dva nisam i uvijek sam u potrazi za prijedlozima za dobre filmove, svakako stavljam na svoju listu:)

    ReplyDelete
  2. Gledala sam sve, i naravno da su mi legli. Bas si napravila dobru kombinaciju filmova - slicna tematika, iz uglova razlicitih svetskih kultura :)

    ReplyDelete
  3. Kao voda za čokoladu sam čitala, fantastična knjiga, ali film nisam gledala. Ostale sam gledala, odlični, a posebno bih izdvojila monsunsko vjenčanje, ooooodličan! Sjećanja jedne gejše mi je bila bolja knjiga! Ilina

    ReplyDelete
  4. Prvi sam gledala i pročitala knjigu i obje su mi predivni! Zadnjeg nisam gledala, ali knjiga je super! Ovaj drugi po redu ide na listu za download (sigurno će mi se svidit pošto mi se čini da nam je ukus sličan)!

    ReplyDelete