Sapunomanija

Uhvatila me je sapunomanija. Iako već dugo znam za Sapunomaniiju, tek sam sada odlučila isprobati najjednostavniji recept i izraditi svoj sapun (ako se pretapanje glicerinske baze i dodavanje mirisa i boje uopće može nazvati "izradom"). Na jednom blogu pročitala sam zanimljivu informaciju da je glicerin nusprodukt kod proizvodnje bio diesela. S obzirom da kozmetička industrija ima svoje izvore glicerina, povećanjem proizvodnje bio diesela došlo je do viška na tržištu, a kako to ne bi uzrokovalo pad cijena, stvoreno je novo tržište - kućna izrada sapuna. Moram priznati da me je rastužilo i razljutilo saznanje da velike korporacije upravljaju svakim djelićem našeg života, pa čak i handmade pokretom za koji sam mislila da je neovisan...
Bilo kako bilo, ja sam svoje sapune radila ovako: prozirnu glicerinsku bazu sam rastopila i dodala kokosovo ulje pa u jedan dio stavila eterično ulje vanilije i kokosovo brašno a u drugi eterično ulje lavande i prehrambenu boju te ulila u kalupe. Zadovoljna sam rezultatom, sapunčići fino mirišu, pogotovo moj favorit vanilija-kokos.




7 comments:

  1. Super, baš mi je zanimljiva ta izrada sapuna i privlače me brojne kombinacije u pripravljanju mirišljavih sapuna. Možda se jednom i okušam. A tvoji mi zvuče primamljivi i izgledaju slatko :)

    ReplyDelete
  2. Ne poznam izradu sapuna ali tvoji izgledaju fantastično. Na mom blogu te čeka čestitka-preuzmi je!

    ReplyDelete
  3. Predobro, ja nikako da krenem s tom glicerinskom bazom...Krasni su i izgledaju mi baš fino!

    Pozdrav

    ReplyDelete
  4. prekrasni su..
    A da ne podupires prodaju glicerinske baze, ti lijepo hladnim postupkom luzina (nastaje mijesanjem NaOH u perlicama i tekucine) + masti/ulja+ dodatci (mirisi, bilje etc) NAPRAVI PRAVE SAPUNE.
    Manje je komplicirano nego sto se cini:)
    lijep pozdrav
    zrinka

    ReplyDelete
  5. @Olija: hvala ti, probaj, baš je jednostavno.
    @Nini: da, to bi onda bio pravi domaći sapun.
    Imaš pravo, čini mi se komplicirano, no mislim da sam negdje pročitala da je Sapunomanija najavila radionicu o hladnom postupku pa ću probati prvo kod njih :)

    ReplyDelete
  6. Joj, kako ti je ovo lijepo! I sapuni i prekrasne etikete!

    ReplyDelete