Bilježnica

Najprije, svima želim sretnu novu godinu!

Moj prvi ovogodišnji ručni rad bio je notes od pak papira. Kako uvijek imam notese u koje crtam i bilježim ideje palo mi je napamet da bih ga ove godine mogle sama napraviti, s obzirom na cijenu Moleskina.
Zatim sam se sjetila da imam pak papir koji je odličan za crtanje i odlučila probati. Najprije sam potražila tutorijale i naišla na ovaj, stvarno odličan. Toliko mi se svidio rezultat da sam odlučila pokazati kako sam ga radila, možda se svidi još nekome. Naravno, može se raditi od bilo kakvog papira, već imam narudžbu za zeleni.


Papir izrezati na listove veličine pola A4 (210x146.5), zatim ih presavinuti na pola.
Od izrezanih i presavinutih listova napraviti tri snopa. Svaki snop treba sadržati 8 listova. Spojiti snopove spajalicom pa označiti četiri točke.
Skinuti spajalice i rastvoriti snopove. Ponovo učvrstiti jedan po jedan pa šivaćom iglom izbušiti rupice na mjestima koje ste maloprije označili.
U iglu staviti konac i sašiti snopove zajedno
tako da se konac provlači kroz jednu rupicu van a kroz drugu unutra. 
Drugi snop spojiti s prvim tako da se konac nakon druge rupice drugog snopa vrati u drugu rupicu prvog snopa, kroz treću izvče i vrati u drugi snop. Na taj način će snopovi međusobno biti povezani.
 Sašivene snopove učvrstiti spajalicama pa premazati ljepilom. Nalijepiti komadić gaze ili nekog drugog pamučnog materijala (koristila sam kosu traku za porubljivanje). Sada bi bilježnicu trebalo ostaviti pod nekim teškim predmetom dok se ljepilo ne osuši (najbolje preko noći). 
Za korice izrezati karton na format malo veći od bilježnice. Na njega zaljepiti ukrasni papir po želji na način da mu se rubovi zalijepe oko 5 cm na unutrašnju stranu kartona.

Zalijepiti unutrašnjost i korice pomoću lista papira tako da se zalijepi za korice oko 5 mm unutar ruba a za unutarnje listove na pamučnu traku a ne na cijeli list.

Staviti je ispod teškog predmeta preko noći, i bilježnica je gotova.

5 comments: